Who and What is art-promotion?

Vincent Verbist 1980
Director : Vincent Verbist // Actionfields Gallery
more info: http://www.actionfields.be/

curator : COLLECTVALUE MUSEUM


Vincent Verbist // Actionfields presents
:

New opening Hoogstraat 323BXL

12 SEPTEMBER 2009

12/9 -18/10 new opening @ Actionfields

The Whole Nine Yards

Thomas Huyghe

Tom Woestenborghs

Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer

Villeroy & Boch

Sacha Eckes

Charlotte Lybeer & Barry Camps

Joachim Devillé


more info www.actionfields.be



www.actionfields.be

AGENDA

what's new in the art scene:

Mariko Mori Oneness in het Groningermuseum

Mariko Mori. Oneness

29 april 2007 - 2 september 2007

De Japanse kunstenares Mariko Mori werd midden jaren negentig internationaal bekend met haar opvallende multimediawerk van geënsceneerde foto’s, video’s en installaties. In al haar werk staat de tegenstelling tussen fantasie en werkelijkheid centraal. Ook combineert zij motieven uit de Japanse en westerse kunstgeschiedenis met hedendaagse invloeden uit de mode, designwereld, muziek, manga en science fiction. Mariko Mori schept artificiële landschappen, waarin ze zelf vaak in verschillende gedaanten optreedt.

Zij maakt ook op bijzonder aansprekende wijze gebruik van de moderne wetenschap en techniek. Een spectaculair voorbeeld daarvan is de grote, traanvormige Wave Ufo, een van de hoogtepunten van de Biënnale van Venetië 2005, die vanaf april 2007 ook in het Groninger Museum te zien zal zijn. Het is een futuristisch walvisvormig object van twaalf meter lang en vijf meter hoog. De uitvoering van het project nam drie jaar in beslag. Er werd een speciale holografische verf ontwikkeld, en zittingen van technogel, een materiaal dat reageert op de druk van het menselijk lichaam. Per keer kunnen drie bezoekers in de ufo plaatsnemen en meegenomen worden op een reis van zeven minuten naar een esoterische kosmos. In het gewelf van het binnenste van de ufo worden beelden geprojecteerd door een programma dat de hersengolven van de reizigers leest en tegelijkertijd weergeeft. In die zeven minuten krijgen de bezoekers beelden te zien die voortkomen uit Mori’s geloof dat alles en iedereen in deze wereld uiteindelijk met elkaar verbonden is. Dit visioen, Connected World, is sterk geïnspireerd op het idee van het Nirvana; de hoogst bereikbare staat van absolute innerlijke rust.

De tentoonstelling geeft context aan de Wave Ufo en gaat over Mori’s zoektocht naar kosmische ervaringen. Megalithische monumenten in zowel Japan als Schotland vormden de basis voor een geheel nieuwe stap in haar oeuvre, dat onder andere bestaat uit foto’s en een serie steeds van kleur veranderende ultra hightech installaties die in verbinding staan met het heelal. De kunstwerken wijzen de bezoekers op onze verbondenheid met het heden, verleden en de toekomst. Mori’s oeuvre van de afgelopen tien jaar is een reflectie van de tijdgeest, welgemeend, maar niet zonder humor en zelfrelativering.


wave_ufo_aug_05.jpg


Reserveren van de Wave Ufo
De Wave Ufo heeft een zeer beperkte capaciteit. Elke 15 minuten kunnen er slechts drie personen in de Wave Ufo. Voor een plaats in de Wave Ufo kan men per dag reserveren bij de informatiebalie in het museum of wachten in de rij bij de Wave Ufo.

Fotoreportage van de opbouw van de Wave Ufo in Paviljoen Coop Himmelb(l)au

Museummagazine

Catalogus Mariko Mori. Wave Ufo (uitgegeven door Kunsthaus Bregenz)

www.groningermuseum.nl

Afbeelding
Oneness, 2002-2003 (detail)
Courtesy Deitch Projects, New York
Photo credit www.redsaundersphotography.com