Welcome Home |
| ||
Hommage aan Fred Bervoets |
Who and What is art-promotion?
Director : Vincent Verbist // Actionfields Gallery
more info: http://www.actionfields.be/
Vincent Verbist // Actionfields presents:
New opening Hoogstraat 323BXL
12 SEPTEMBER 2009
12/9 -18/10 new opening @ Actionfields
The Whole Nine Yards
Thomas Huyghe
Tom Woestenborghs
Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer
Villeroy & Boch
Sacha Eckes
Charlotte Lybeer & Barry Camps
Joachim Devillé
more info www.actionfields.be
www.actionfields.be
AGENDA
Welcome Home Hommage aan Fred Bervoets MuHKa
indian caps presents Bert De Beul werken op papier
22 sept t/m 7 okt Bert De Beul
"werken op papier"
(curator Flor Bex)
Werken op papier Het zijn afbeeldingen van interieurs en stadsgezichten. Verlaten straten en kamers waarin het licht zich tastbaar meester maakt van de dingen. Bert De Beul vertelt de eenvoudige, maar zo essentiële dingen des levens. Hij toont ons de dagdagelijkse leefomgeving, waarin emoties zich afspelen, waarin vreugdevolle en trieste momenten plaatsgrijpen, maar slechts sporen nalaten in het gemoed van de afwezige betrokkenen. Zoals in het geschilderd oeuvre ontdekken we hier een ongewoon subtiele doorvoelde picturaliteit. Het oeuvre van Bert De Beul toont getranscendeerde beelden van een vertrouwde werkelijkheid. Zijn werken situeren zich op het spanningsvlak van de subjectieve ervaring en de objectieve waarneming, van de persoonlijke herinnering en het collectieve geheugen. Deze intieme werken op papier zijn als verglijdende indrukken van een realiteit, die nooit meer dezelfde zal zijn.
Flor Bex |
|
T/raum(a)'68
T/raum(a)'68
In 1968, 1971 en 1974 organiseerden de stad Brugge en Provincie West-Vlaanderen de Triënnales, drie grote overzichtstentoonstellingen met het kruim van de Belgische kunstwereld.Dit historisch gegeven vormt voor het Cultuurcentrum Brugge en curatoren
Michel Dewilde, Stef Van Bellingen "een ideaal uitgangspunt" om na te denken over het begrip "ruimte in de kunst". Kunstenaars maar ook organisatoren moeten steeds onderhandelen om een bepaalde plaats binnen de kunstwereld te krijgen en te behouden.
Met werken van, interviews met en reportages over
Iwona Blazwick, Ben Borthwick, Pierre Bourdieu, Marcel Broodthaers, André Cadere, Gerd Conradt, Wout Conijn, Jef Cornelis, Cornford & Cross, Jan Debbaut, Dani�l Dewaele, Ugo Dossi, Harun Farocki, Hedwig Fijen, Jaak Fontier, Gaag & Jean Toche, Jef Geys, Felix Gmelin, Christian Heine, Jan Hoet, Mary Kelly, Pablo Lafuente, Philippe Langenbick, Peter Lemmens, Fran�oise Levie, Mass Moving & Raphael Opstaele, Emilio Lopez-Menchero, Gianni Motti, Hans Ulrich Obrist, Tanja Ostojic, Kristofer Paetau & Ondrej Brody, Joaquim Perreira-Eires, Lu Van Orshoven, Louis Sassoye, Sharlene Shanner & Janie Burnham, Hito Steyerl, Fernand Traen, Truth, Julie Van de Broeck, Willy Van den Bussche, Jan Verhaeghe, Angel Vergara, Chris Wainwright, Marie-Paul Wilbert, Erwin Würm, Arthur Zmijewski,...
Tot zondag 7 oktober
Dagelijks, van 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: 4 euro (gratis voor Bruggelingen en -26)
Black is Black. New acquisitions from SMAK at HISK
Black is Black. New acquisitions from SMAK at HISK
wed 05.09 → sun 14.10.2007
opening: tue 04.09.2007
HISK. Charles de Kerchovelaan 187a. 9000 Gent
Tuesday till Sunday from 10.00u till 18.00u free entrance
Kunst & Wunderkammern ccKnokke
Eric Angenot, Franck Bragigand, Loek Grootjans, Frank Halmans, Wesley Meuris, David Neirings, Renato Nicolodi, Urs Pfannenmüller, Regine Schumann, Lionel Scoccimaro
De expositie 'Kunst & Wunderkammern' toont een parcours van 10 wondere kamers, ingericht door hedendaagse kunstenaars. De sfeer die de kamers uitstralen wordt sterk bepaald door het decor dat elke kunstenaar voor zijn/haar kamer heeft ontworpen (kleur, verlichting, attributen,...). Ook persoonlijke objecten van de kunstenaars worden getoond. Ze werpen een nieuw licht op hun inspiratiebronnen.
Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke-Heist.
Van 16/09 tot 04/11/07 van 10 tot 19 uur.
Toegang: euro 5/4/2,50.
Info: 050 63 34 30 - www.ccknokke-heist.be
The Mapreader - Jan Verbruggen - tekst by Jozef Glassée
Jozef Glassée
Overal in onze samenleving zijn mensen op zoek naar de meest diverse dingen, niet in het minst naar zingeving. In The mapreader brengt Jan Verbruggen dit zoeken in beeld aan de hand van een schilderij en een videofragment. Beide elementen van de narratieve constructie, zoals de kunstenaar zijn werk noemt, vullen elkaar aan en creëren een spanningsveld dat de bezoeker vragen laat stellen naar de manier waarop de mens zichzelf in de wereld plaatst. Verbruggen wil de menselijke keuzevrijheid en de gevolgen van die keuzes benadrukken.
Het centrale element in Verbruggens constructie, een schilderij dat een kaartlezende persoon in een auto voorstelt, geeft op een zeer letterlijke manier weer hoe mensen zich steeds weer dienen te positioneren en te oriënteren. De kaart die de bestuurder van de auto voor zich heeft, is een wirwar van met elkaar verbonden wegen waarlangs hij een doel kan bereiken. Waarop baseren mensen zich om een positie te kiezen? Het is bovendien nog maar de vraag of de keuzes die we maken goede keuzes zijn en in welke mate ze ingegeven worden door positief of negatief denkgedrag.
De voorstelling van de kaartlezer wordt aangevuld met videobeelden van de radar van de militaire luchtverkeersleiding van Semmerzake, in de buurt van Gent. In de dialoog met de videobeelden krijgt de zoektocht van de kaartlezer uit het schilderij een maatschappijkritische dimensie. Een radar heeft immers een militaire connotatie en detectie op een radar wordt niet zelden gevolgd door vernietiging. Voor Verbruggen is een radar een instrument dat helpt bij het innemen van een positie tegenover alles wat op de mens afkomt. De radar spoort voorwerpen op, waarop een menselijke actie volgt. Wat vreemd of vertrouwd is, wordt door de bedieners van de machine bepaald. Net zo heeft iedereen een eigen radar in zich en bepaalt elk van ons telkens opnieuw wat vreemd is en wat niet en welke actie ondernomen moet
worden.
Voor het schilderij uit The mapreader vertrok Verbruggen van een digitale fotografische print, die hij vervolgens op doek bracht. Deze werkwijze sluit aan bij die van Luc Tuymans, die vertrekt van polaroids om ze vervolgens na te schilderen. Verbruggen verzamelt doelbewust fotografische beelden, de beste exemplaren gebruikt hij in zijn constructies. Net als Tuymans speelt Verbruggen met het bevreemdende effect van een eerder minimalistische schildertechniek en een wazige, raadselachtige voorstelling. Daardoor wordt The mapreader een zeer indringende confrontatie.
click on picture
MIRCEA SUCIU "Simple Things" Galerie Mie Lefever
Gasthoven 07 | Zonevreemd
Gasthoven 07 | Zonevreemd
07.09.07 – 30.09.07
Uitnodiging opening
Vrijdag 7 september 2007
19.00h Binnenkoer CC Het Gasthuis Aarschot
Speelhoven, de jaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunst in Aarschot gaat zonevreemd.
Na tien jaar is Speelhoven, op het vertrouwde landelijke domein een gevestigde waarde in Aarschot en in het actuele kunstlandschap. Na tien jaar is het ook tijd voor verandering en een nieuwe locatie. De tentoonstelling emigreert van de periferie naar het centrum van de Hagelandse stad. CC Het Gasthuis neemt voortaan de fakkel over onder de overkoepelende naam Gasthoven.
De wisselwerking woning-landschap-kunst krijgt een meer stedelijk karakter zodat huidige hedendaagse hangijzers zoals migratie, multiculturele samenlevingen en discriminatie niet uit de weg worden gegaan. Gasthoven verwijst dus niet alleen naar locaties in de stad, maar ook naar het herbergen, het onderdak verlenen aan mensen en aan hedendaagse kunst. Dit staat in schril contrast met een actuele controverse: verwelkomen we iedereen of schermen we ons af? Deze vraag dringt zich op zodra onze (stedelijke, culturele…) identiteit onder andere door cultuurverschillen wordt bedreigd en veranderd. Er ontstaat een proces waarbij we moeten kiezen tussen het alledaagse vertrouwde leven of leren van de voortdurende veranderingen in onze omgeving. Het is vaak zeer moeilijk, maar ook dankbaarder dan wanneer we onszelf in één cultuur verankeren.
Zo hebben beeldende kunstenaars, met hun specifieke voortrekkersrol en avant-garde mentaliteit, door de tijden heen vaste stereotypes omvergegooid en met beeldende middelen een bezinning op gang getrokken. Nu nog steeds. Daarom nodigt CC Het Gasthuis dit jaar kunstenaars uit die werken rond het thema Zonevreemd .
Het begrip Zonevreemd spreekt sterk aan en roept meteen een spanning op bij de gekozen locaties. Een vertrouwde plek, gebouw of site, wordt als vreemd, uitheems, als ‘niet van bij ons' bestempeld en daardoor ervaren of getoond als door de ogen van een vreemde. Ook stimuleert het de kunstenaar zijn beeldtaal tot in de uiterste zones te onderzoeken om dit ‘vervreemdingseffect' bij de bezoeker te ontwikkelen.
In de binnenstad en in CC Het Gasthuis kan je nieuw werk ontdekken van Mohand El Gholabzouri, Renato Nicolodi, Kris Deweerdt, Samira El Khadraoui, Mekhitar Garabedian, Stefan Serneels, Bart Van Dijck, Nick Ervinck en Brigitte Karina Simon. Voor het thema Zonevreemd werd eveneens een selectie gemaakt uit het oeuvre van Max Selen, Cindy Wright, Hicham Benohoud, Christian Boltanski, Michaël Borremans, Sergey Bratkov, Thierry De Cordier, Raoul De Keyzer, Rineke Dijkstra, Sven 't Jolle, Kerim Ragimov, Pascale Martine Tayou, Milica Tomic in de ruimtes van CC Het Gasthuis (deze laatste zijn werken uit de collectie van S.M.A.K. Gent en MuHKA Antwerpen).
Expo ERWIN WURM in STUK Leuven
EXPO
Erwin Wurm
vr 21 sept tot zo 18 nov 07 . woe tot do: 14u00 - 21u00, vr tot zo: 14u00 - 18u00 . STUK Expozaal
GRATIS
Scroll down for English
Met zijn werk wil Erwin Wurm (°1954, Oostenrijk) objecten van hun vertrouwelijke context bevrijden en hun nieuwe betekenissen geven. Met zijn bekende reeks One Minute Sculptures stelt hij fundamentele vragen over kunst, cultuur en onze vertrouwelijke omgang met voorwerpen. In zijn zoektocht doorheen verschillende media, kan alles de status van kunstwerk krijgen: acties, geschreven of getekende instructies of zelfs een gedachte. Het werk van Wurm refereert naar alledaagse, zelfs banale, situaties en handelingen en doet ons met een frisse blik naar de werkelijkheid kijken.
Voor de tentoonstelling in STUK zal Wurm op maat van de expozaal een aantal nieuwe installaties creëren. Volgens instructies van Wurm worden bezoekers uitgenodigd om met de tentoongestelde objecten te interageren.
Gratis rondleiding: 4 oktober & 9 november om 19u00, 28 oktober om 14u00
--------------------------------------------------------------
English
Erwin Wurm liberates objects from their familiar context and gives them new meaning. Objects acquirei llogical shapes and appearances which raise fundamental questions about art, culture and the truth we take for granted. In his exploration of sculpture through different media anything can become sculpture: actions, written or drawn instructions, or even a thought. His art often treats elementary as well as banal life needs and actions.
The exhibition at STUK shows a series of new installations that have been made for the specific exhibition space. Following the artists' instructions visitors are invited to interact with the displayed objects.
Free guided tour: 4th of October & 9th of November at 7pm, 28th of October at 2pm.
Bezoek Out Of Control 2007
Mapreader
Boogie No More (detail)
Evolution Rapide
Leegte