Who and What is art-promotion?

Vincent Verbist 1980
Director : Vincent Verbist // Actionfields Gallery
more info: http://www.actionfields.be/

curator : COLLECTVALUE MUSEUM


Vincent Verbist // Actionfields presents
:

New opening Hoogstraat 323BXL

12 SEPTEMBER 2009

12/9 -18/10 new opening @ Actionfields

The Whole Nine Yards

Thomas Huyghe

Tom Woestenborghs

Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer

Villeroy & Boch

Sacha Eckes

Charlotte Lybeer & Barry Camps

Joachim Devillé


more info www.actionfields.be



www.actionfields.be

AGENDA

what's new in the art scene:

Gasthoven 07 | Zonevreemd





Gasthoven 07 | Zonevreemd
07.09.07 – 30.09.07

Uitnodiging opening
Vrijdag 7 september 2007
19.00h Binnenkoer CC Het Gasthuis Aarschot

Speelhoven, de jaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunst in Aarschot gaat zonevreemd.

Na tien jaar is Speelhoven, op het vertrouwde landelijke domein een gevestigde waarde in Aarschot en in het actuele kunstlandschap. Na tien jaar is het ook tijd voor verandering en een nieuwe locatie. De tentoonstelling emigreert van de periferie naar het centrum van de Hagelandse stad. CC Het Gasthuis neemt voortaan de fakkel over onder de overkoepelende naam Gasthoven.

De wisselwerking woning-landschap-kunst krijgt een meer stedelijk karakter zodat huidige hedendaagse hangijzers zoals migratie, multiculturele samenlevingen en discriminatie niet uit de weg worden gegaan. Gasthoven verwijst dus niet alleen naar locaties in de stad, maar ook naar het herbergen, het onderdak verlenen aan mensen en aan hedendaagse kunst. Dit staat in schril contrast met een actuele controverse: verwelkomen we iedereen of schermen we ons af? Deze vraag dringt zich op zodra onze (stedelijke, culturele…) identiteit onder andere door cultuurverschillen wordt bedreigd en veranderd. Er ontstaat een proces waarbij we moeten kiezen tussen het alledaagse vertrouwde leven of leren van de voortdurende veranderingen in onze omgeving. Het is vaak zeer moeilijk, maar ook dankbaarder dan wanneer we onszelf in één cultuur verankeren.

Zo hebben beeldende kunstenaars, met hun specifieke voortrekkersrol en avant-garde mentaliteit, door de tijden heen vaste stereotypes omvergegooid en met beeldende middelen een bezinning op gang getrokken. Nu nog steeds. Daarom nodigt CC Het Gasthuis dit jaar kunstenaars uit die werken rond het thema Zonevreemd .

Het begrip Zonevreemd spreekt sterk aan en roept meteen een spanning op bij de gekozen locaties. Een vertrouwde plek, gebouw of site, wordt als vreemd, uitheems, als ‘niet van bij ons' bestempeld en daardoor ervaren of getoond als door de ogen van een vreemde. Ook stimuleert het de kunstenaar zijn beeldtaal tot in de uiterste zones te onderzoeken om dit ‘vervreemdingseffect' bij de bezoeker te ontwikkelen.

In de binnenstad en in CC Het Gasthuis kan je nieuw werk ontdekken van Mohand El Gholabzouri, Renato Nicolodi, Kris Deweerdt, Samira El Khadraoui, Mekhitar Garabedian, Stefan Serneels, Bart Van Dijck, Nick Ervinck en Brigitte Karina Simon. Voor het thema Zonevreemd werd eveneens een selectie gemaakt uit het oeuvre van Max Selen, Cindy Wright, Hicham Benohoud, Christian Boltanski, Michaël Borremans, Sergey Bratkov, Thierry De Cordier, Raoul De Keyzer, Rineke Dijkstra, Sven 't Jolle, Kerim Ragimov, Pascale Martine Tayou, Milica Tomic in de ruimtes van CC Het Gasthuis (deze laatste zijn werken uit de collectie van S.M.A.K. Gent en MuHKA Antwerpen).